HTML

Gondolatok a szobából

Vörösmarty a könytárban gondolkozott, én a szobámban... És ezt most bizony le is fogom írni :) Nem ígérem, hogy minden nap írok majd. Bár, ki tudja mit hoz majd a jövő...?!

Friss topikok

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2012.05.15. 21:41 Nussi

"... Légy egy kicsit csendben ..."

 A gerinc mostanában olyan, mint valami divatos kiegészítő: az ember vagy hordja, vagy nem. Ennyit elöljáróban.

Emlékszem az egyetem nulladik napjára. Kurva meleg volt, tűzött a nap, és akkor újították fel az épületet. A pici szerb szobába tereltek minket. Beszéltek jogokról és elvárásokról; beszéltek egy boldog jövőről; beszéltek arról, hogy három nyelvgyakos hiányzás után a viszontlátásra.

Már amikor odamentem tudtam, hogy lengyel kell tanulnom, hiszen ez volt az álmom hogy lengyelt tanuljak, de ugye szegény kicsi katicának se kardja, se falova, se elég pontja nem volt. Így lettem tulajdonképpen szlovén alapszakos, amit nem bánok. Semmi pénzért nem cserélném el, sokkal jobban tetszik a szlovén, mint a nyelv. Ennek ellenére hetente háromszor másfél órát küzdöttem/küzdök azért, hogy lengyel minoros lehessek. Nincs ezzel semmi gondnem panaszkodom, én akartam, én csinálom. Csinálom hóban-fagyban-esőben-napsütésben; csinálom ínhülyev gyulladással; csinálom lázasan. Igen, mert én bent voltam akkor is, amikor más a hó miatt nem tudott besétálni az albérletéből (ami az egyetemtől 10 percre van); bent voltam akkor is (és jegyzeteltem!) amikor annyira fájt a kezem, hogy a tollat alig bírtam megfogni; bent voltam, amikor 38,3-mal inkább itthon kellett volna lázadoznom. De mindez akkor, abban a pillanatban nem számított, mert azt csináltam, amit szerettem, és az embernek néha áldozatokat kell hoznia a cél érdekében.
Elnéztem, és nem szóltam egy szót sem, amikor a csop.társak elkérték a jegyzeteimet. Kedves voltam, mosolyogtam. 

De ma, ma betelt a pohár. A lányka a félév során nagyjából öt órán volt bent. Abban azt hiszem megállapodhatunk, hogy az nem túl sok. Csütörtökön írjuk a félév első, és egyetlen ZH-ját, aminek a tétje az, hogy ki maradhat lengyeles, és kinek kell távoznia. Nem valami kellemes dolog. No, de térjünk vissza a lánykához. Lányka egy kerek hete üldöz, hogy adjam neki oda a jegyzeteimet. Adj Uram, de azonnal! Nagyon undorító és gerinctelen módon nyomta ezt a jegyzet kuncsorgást. Megbeszéltük, hogy ma reggel találkozunk, megkapja ami kell neki, és délután visszahozza a jegyzeteket. Igen ám, de nem volt ott a megbeszélt időpontban! Én pedig úgy voltam vele, hogy egyelőre még én teszek szívességet neki, és mivel holnap ZH-t írok, én aztán nem fogok rá várni! Ezek után szabadult el a pokol: 15 nem fogadott hívás, és két olyan SMS, amitől a hajam égnek állt. Óra előtt "természetesen" megkapta a jegyzeteket, lefénymásolta, legyen vele boldog, kenje a hajára, csináljon vele amit akar, csak engem hagyjon békén! Igen ám, de a kisasszonynak még ez sem volt elég. Amikor meg akart ölelni, és fogdosni kezdte a hajamat, akkor két dolog jutott eszembe: vagy itt és most eltöröm a kezét de akkor nyafogni fog; vagy egyszerűen közlöm vele, hogy hagyjon békén a bús picsába, és arrébb lépek. Végül az utóbbi mellett döntöttem, pedig szívesen tarkón csaptam volna. Én nem vagyok az a verekedős lány- egyszer ütöttem meg valakit, de őt nagyon, amikor anyukámat szidta. És ennyi. De ez a lány egyszerűen annyira kihoz a sodromból, hogy már a számat sincsen kedvem kinyitni, csak levernék neki kettőt szívem szerint, aztán jó napot! És amikor még az órán is megállás nélkül piszkált, hogy figyeljek rá, akkor elszakadt a cérna, és egy "Baszd meg, hagyjál már békén!" felkiáltással véget is vetettem a dolognak. Nőies volt? Nem. Illendő volt? Nem. Elkussolt? Igen. Úgy látszik, ez ma egy ilyen nap.

Ma azt érzem, hogy menekülnék. Futnék, rohannék, vele, vagy nélküle, már mindegy is! Csak el! El! Békébe, nyugalomba! El oda, ahol nem csörög a telefon, ahol púderszínűek a felhők, ahol fürge gyík szalad a falon, ahol a másik gyík a kövön napozik. El valahova, ahol nincsenek követelőző csoporttársak, és pontok, és évszámok. El oda, ahol nyugalom van, és csend, és vörösbor, és gombszemű gombóckutya.

Az ember néha ki akar szaladni a világból, mert nem találja a helyét, mert a beláthatatlan, üres terület is olyan, mintha egy gyufás skatulyában lenne: szorít, nyom, összeprésel, és úgy érzed, megfulladsz. Ma én is ezt érzem: hogy a számonkérések és a bunkó megjegyzések megölnek, megfojtanak, és én nem kapok levegőt. 

Ma menekülni szeretnék. Vagy túlélni. Vagy egyszerűen csak ezt mondani: 

5 komment

Címkék: gondolatok érzések


A bejegyzés trackback címe:

https://cupofcake.blog.hu/api/trackback/id/tr854515289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2012.05.16. 12:23:04

Mivel én is ilyen lúzer órákra bejárós fajta voltam, én is minden alkalommal bescanneltem a jegyzeteimet kérés nélkül és feltettem a közös évfolyam mail szerverre, ki-ki vegye-vigye, akinek kell. Szerintem a fél évfolyam az én írásomat próbálta elolvasni, mert ugye nem túl szépen, ellenben miniatűr betűkkel írok legtöbbször. :)
Tudom, hogy dühít, hogy az ilyen faszoknak is ugyanolyan diplomájuk lesz, mint Neked, de ez ellen úgysem tehetünk semmit...

Nussi 2012.05.16. 12:27:23

@Enchantée: Az elején én is ezt csináltam. Aztán visszahallottam, hogy van aki pont ezért nem jár be órára, mert tudja, hogy így is-úgy is lesz jegyzete. Akkor szépen megmutattam a középső ujjamat, és mindenki mehetett, amerre látott.
Én többet nem adok jegyzetet. Persze, vannak emberek, akikekkel jóban vagyok és tudom, hogy a jegyzetcsere kölcsönös. Velük nincs is baj. De a bunkó, követelőző picsáktól a hideg ráz!

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2012.05.16. 13:03:30

@Nussi: Akkoriban nem zavart, és mivel nem kiscsoportos szak voltunk, hanem több százan, így nem foglalkoztam vele...
Amúgy jogos a felvetésed, mert első sulimnál igenis kitűnt, ha valaki mindig rájárt a jegyzetekre, kidolgozásokra, házik másolására, ott tizenegyen voltunk csak, így idővel mindenki hozzászokott a felkészüléshez. :)

Nussi 2012.05.16. 13:16:00

@Enchantée: Lengyelen hivatalosan 15 ember van. Hatan járunk be. Hatan!
Szlovénen öt alapszakos van. Tegnap kettesben voltam a lektorral a reggeli nyelvgyakorlaton.
És ilyenkor nekem (!) ég az arcom...

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2012.05.16. 13:17:31

@Nussi: Igen, anno nálunk is hasonló lett volna a helyzet, de akkor ott a legtöbben nem lógtunk, szerencsére. :)
süti beállítások módosítása